In deze blog doe ik verslag van het plezier van het volkstuinieren. Waarom 'tuin 1'? Omdat ik op het volkstuincomplex tuin nummer 1 heb. Dit keer: compost.
Op menig volkstuin is het een jaarlijks ritueel: compost kruien. Althans, waar collectief wordt ingekocht. Bij ons op de tuin is dat het geval. Elk jaar verschijnt er een vrachtwagen van Van der Mark Shitgroup (geen grapje!) boven aan de dijk bij ons complex, om vervolgens de bestelde kuubs compost met de kraan onder aan de dijk te storten.
Dan begint het kruien. Per bestelde kuub mag elke moestuinder zo’n veertien kruiwagens van de hoop scheppen en op zijn/haar tuin storten. Ik had dit jaar voor twee kuub ingetekend: 28 kruiwagens dus. De ervaring leert dat er dan altijd nog veel overblijft. Dat wordt dan eerlijk verdeeld. Ik mocht nog eens vier kruiwagens pakken.
In totaal heb ik dus 32 kruiwagens op mijn tuin gestort! Er wordt weleens gezegd: wie een volkstuin heeft, hoeft niet meer naar de sportschool. Je krijgt inderdaad veel beweging. Al ben ik een bofkont: omdat ik de eerste tuin op het complex heb, hoef ik niet ver te kruien.
Maar wie achterin ons complex een tuin heeft is het haasje. Toen ik vorige week al lang en breed klaar was en de compost niet alleen had uitgeharkt maar ook had omgewoeld met de grond van vorig jaar, liepen anderen nog te zuchten. Sommigen stopten even bij mijn tuin om uit te puffen en een praatje te maken. Kijk, daar had ik dan weer tijd voor.
Compost is trouwens bedoeld om de bodem te verbeteren. Het stimuleert niet alleen de plantengroei, maar is ook goed voor ander bodemleven. De ecologische tuinder kan niet zonder.
In deze blog doe ik om de zoveel tijd verslag van het plezier van het volkstuinieren. Waarom 'tuin 1'? Omdat ik op het volkstuincomplex tuin nummer 1 heb. Dit keer: voorzaaien!
In deze blog doe ik verslag van het plezier van het volkstuinieren. Waarom 'tuin 1'? Omdat ik op het volkstuincomplex tuin nummer 1 heb. Dit keer: het tomatenhuisje.