Kan een mens opknappen van poëzie? Elke liefhebber van gedichten zal die vraag met een juichend ‘ja’ beantwoorden. Maar wie niet vertrouwd is met gedichten, zou dit boek eens moeten lezen. Met zes afdelingen in zijn ‘apotheek’ biedt Philip Huff voor elke kwaal of tekort in het leven een ‘medicijn’.
Van die zes afdelingen vormen ‘Mentaal en emotioneel welzijn’ en ‘Verliefdheid, liefde en liefdesverdriet’ de grootste. In elke afdeling wordt een aantal kwalen des levens behandeld met het daarbij behorende medicijn-gedicht. Het wordt telkens ingeleid door de samensteller. Hij beschrijft de kwaal of het tekort en leidt vervolgens het gedicht in.
Onder de afdeling ‘De wereld en andere mensen’ behandelt ‘dokter’ Huff kwalen als ‘Je ontworteld voelen’, ‘Nieuwsverdriet’ en ‘Ruzie met familie’. Voorbeeld: de laatstgenoemde kwaal bestrijdt Huff met het gedicht Portaal van Mischa Andriessen. Hij leidt ook dit gedicht in met herkenbare ervaringen (gedoe, ruzies en wrok in families) en biedt vervolgens met het gedicht van Andriessen soelaas:
Vader stond buiten voor de deur.
De zoon stuurde hem weg, wachtte
lange dagen tot hij terugkwam
verjaagde hem telkens opnieuw
[…]
De parabel van de verloren zoon, maar dan precies omgekeerd! Het komt uiteindelijk goed met deze ‘verloren vader’ en zijn zoon, maar ondertussen heeft de lezer met behulp van dokter Huff een lesje geleerd over vergeving en er klaar voor zijn.
Het boek is een gouden formule! Niet alleen voor beginners in de poëzie, ook voor doorgewinterde poëzielezers. Het is een leuke én praktische manier om kennis te maken met dichters en hun werk. En de gekozen gedichten zijn niet moeilijk maar wel veelzeggend.
Huff blijkt behalve zelf dichter ook groot kenner van poëzie. Zijn kennis gaat tot ver over de grens. Al valt wel op dat hij het buiten Nederland vooral zoekt bij Engelstalige (vooral Amerikaanse) auteurs. Hij neemt hun werk ruim op in zijn apotheek. Niks mis mee. Mijn voorkeur ligt er ook. Maar het zou nog mooier zijn geweest als er gedichten uit Afrika, Azië of Latijns-Amerika waren opgenomen. Er zijn immers overal ter wereld poëzie-recepten te vinden voor de kwalen des levens.
Willem Jan Otten maakte een zorgelijke periode in zijn leven mee: hij werd ziek. Dat is althans af te leiden uit menig gedicht in zijn nieuwe bundel. Zijn leven stond (staat?) zelfs op het spel. De zorgen en angsten die daarmee gepaard gaan, bepaalden de toon van deze bundel.
Lees meer