Tom Wright is een vooraanstaand Anglicaans Bijbelgeleerde van wie boek na boek verschijnt. Vooral over het Nieuwe Testament, zijn vakgebied. Maar nu heeft hij zich gewaagd aan een wel zeer actueel thema: dat van corona. Hoe moeten wij de huidige pandemie zien in het licht van God?
Je merkt dat Wright heeft zich laten uitdagen door christelijke stemmen die zeggen dat deze pandemie een teken van God is. Dat kun je nog verschillend uitleggen: als een straf voor de zonden. Maar ook als een wake-up-call dat wij op de verkeerde weg zijn wat betreft omgang met dieren en klimaat.
Maar Wright zelf wil ver weg blijven van dergelijke verklaringen. Hij neemt zijn uitgangspunt in het verhaal van Jezus. Jezus zelf wordt in het evangelie het ultieme en laatste teken van God genoemd. En daarom gaat Wright na hoe Jezus omging met het tegenslag en lijden.
Wright laat zien dat – ik zeg het in mijn eigen woorden – Jezus het lijden nooit verklaard heeft, maar hij heeft het wel altijd bestreden. En dat moet dan, aldus Wright, de richting zijn waarin wij het vandaag moeten zoeken. Het gaat niet om een theologische verklaring van deze pandemie, het gaat erom dat wij schouder aan schouder deze pandemie tegengaan.
Hij koppelt dat aan een mooie uitleg van Romeinen 8, 28. In onze Bijbel staat dat vertaald met: ‘En wij weten dat voor wie God liefhebben, voor wie volgens zijn voornemen geroepen zijn, alles bijdraagt aan het goede.’ Maar naar de mening van Wright moet dat anders vertaald worden: ‘God werkt alle dingen uiteindelijk ten goede met en door middel van hen die Hem liefhebben.’ Met andere woorden: God werkt door onze werken. Een actieve en positieve levenshouding staat hier tegenover lijdzaamheid.
Het is de vraag of dit inzicht zo nieuw is. De theologie kent al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw deze insteek (Moltmann, Sölle e.v.a.). Maar Tom Wright zegt het allemaal weer eens op een nieuwe manier. En in het licht van een actueel thema. Een bemoedigend boek.
Tomáš Halík is inmiddels een toonaangevend theoloog in de wereld. Ook in Nederland verschenen vertalingen van zijn boeken. Geen wonder dat er nu een autobiografie op de markt is gekomen. Halík biedt door het vertellen van zijn levensgeschiedenis een nog beter inkijk in (het ontstaan van) zijn ideeën.