Sjef Hermans, zanger-gitarist van de Zeeuwse groep Sunshine Cleaners, heeft een fascinatie voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat werd al duidelijk bij de vorige cd van de groep, volledig gewijd aan Dietrich Bonhoeffer. Maar op de nieuwste cd wordt een eregalerij opgericht voor meerdere mensen.
‘Liedjes over gewone mensen die onder ongewone omstandigheden tot bijzondere dingen in staat zijn,’ zo vermeldt de bijgeleverde informatie. En daar is niets teveel mee gezegd. Het album opent met ‘41948’: het kampnummer van Esther Bejarano, die Auschwitz overleefde door te gaan spelen in het vrouwenorkest. ‘Ontroerend!’ noteerde ik na beluisteren in mijn aantekenboekje.
Dat woord zou meteen terugkomen bij het volgende nummer (‘Violins of Hope’) over twee mensen die violen restaureren die behoorden tot Joodse musici. Met name het derde couplet raakte me frontaal: They rocked babies to sleep / They wept for the dead / The played at our weddings / Cheered up who was sad. Het toont dat Hermans een sterk tekstschrijver is.
Dragende kracht van Sunshine Cleaners is Jacqueline Heijmans, die met haar fluwelen, heldere stem op ingetogen wijzer het eerbetoon op dit album voor haar rekening neemt. Ondersteund door mandoline en dobro van Geert de Heer en de gitaar en zang van Hermans weten ze gedrieën met weinig muzikale middelen een rijk album vol te spelen.
Mooie melodielijnen, omlijst door subtiel snarenspel en hier en daar aangevuld met een weemoedige viool of mondharmonica, zorgen ervoor dat je geen genoeg krijgt van de toch zware onderwerpen die aan de orde worden gesteld.
Zoals in de beste Americana-traditie zijn de nummers ook hier vooral verhalen die verteld worden. Niet alleen van slachtoffers van nazi-Duitsland trouwens. Ook Amerikaanse zangers als Blaze Foley, Blind Willie Johnson en Washington Phillips krijgen hun hommage.
Maar het zijn vooral de muzikale portretten van Charlotte Salomon, Witold Pilecki, Etty Hillesum, Dietrich Bonhoeffer (hij komt op dit album nog even terug) en de reeds genoemden die het predicaat ‘liefdevol’ verdienen. Met het al genoemde ‘ontroerend’ drukken de twee woorden mijn grote bewondering uit voor het resultaat.
(De cd is voor €12,88 te bestellen via thebigchief37@gmail.com)
De beroemde pianist Keith Jarrett kreeg in 2018 twee beroertes en zal daardoor nooit meer kunnen spelen. Het moet voor de man een ramp zijn, want hij leverde jaar na jaar album na album af. En of het nu ging om ‘standards’, klassiek, religieus of blues, Jarrett toonde zich een meester in alle stijlen. Aan de stroom albums zal nu langzamerhand een einde komen, al verscheen gelukkig nog een opname van een concert in Boedapest in 2016.
Nick Cave gaf een eenmalig concert in het Londense Alexandra Palace. Het werd gestreamd en een paar weken later als bioscoopfilm uitgebracht. Maar er kwam ook een geluidsopname van. Ik kocht de dubbel-lp (met prachtige foto’s op de binnenhoezen!) en werd weggeblazen toen de naald van mijn platenspeler eenmaal in de groef was gevallen.