Bijna honderd jaar geleden, tussen 1927 en 1929, nam gospelblues-zanger Washington Phillips achttien bijzondere liedjes op die de eeuw ruimschoots hebben overleefd. Spotify brengt er negen van opnieuw onder de aandacht.
Washington Phillips was een Afro-Amerikaanse boer die ook het evangelie preekte – zowel kerken, alsook op straat. Hij deed dat sprekend, maar vooral zingend. En: hij begeleidde zichzelf op een bijzondere manier. Het is nog altijd niet duidelijk met welk instrument, maar het lijkt een soort citer. En sommigen zijn ervan overtuigd dat hij er twee tegelijk bespeelde.
Wat zijn liedjes zo bijzonder maken, is dat ze, behalve muzikaal interessant, zo aandoenlijk, eenvoudig en oprecht zijn. Hier zingt een mens met een diepe religieuze roeping. Elke keer dat ik naar hem luister, moet ik denken aan Bob Dylan die ooit over religie zei: ‘Ik geloof niet in dominees of rabbijnen; ik geloof de liedjes.’ Washington Phillips is een van de vele voorbeelden van hoe geloof zich vooral overtuigend uit in muziek. Maar in zijn soort is er maar één.
Robert Johnson mag dan de vader van de blues zijn, voor mij is Phillips dat van de gospel. Hij is lang niet zo bekend als Johnson, maar dat zijn liedjes tijdloos zijn toonde Djurre de Haan. Hij zong één van zijn liedjes in De Wereld Draait Door (zie onder). Dat was ook het moment dat ik met Phillips kennis maakte.
Spotify brengt hem nu opnieuw onder de aandacht. ‘Spotify’ zeg ik, want hoewel de streamdienst meldt dat het een nieuw verschenen album is, zag ik nergens dat deze op cd te krijgen is. ‘The Key To The Kingdom’ is wel nog steeds te verkrijgen, en daar staan alle opnames van Phillips op. Maar wel goed dat Spotify opnieuw een schijnwerper richt op deze onvergetelijke gospelzanger.
(Djurre de Haan aka awkward i laat horen hoe springlevend het werk van Phillips is:)
Een man spoelt gewond aan op een eiland. Een vrouw vindt hem en verzorgt hem. Daar begint het conceptalbum van Christine Oele, beter bekend als VanWyck. Het album bestaat uit songs over de verhalen die de vrouw over haar eiland vertelt, maar in de songs mengen zich de herinneringen en koortsdromen van de man.
Bij het grote publiek is Bruce Hornsby misschien nog bekend van zijn pophit ‘The Way It Is’ uit 1986. Maar dat de man sindsdien een duizelingwekkende muzikale ontwikkeling heeft doorgemaakt, heeft zich onttrokken aan de blik van de doodsnee muziekliefhebber. Die ontwikkeling culmineerde in een drietal albums waarvan zijn net verschenen ‘’Flicted’ een prachtig sluitstuk is.